Ако до сега сте си смятали, че бременността не е време за спорт – ние с удоволствие ще ви покажем , че грешите!

В Пловдив може да тренирате с Поли и с мен.

Днес светът е пълен с хиляди възможности за трениране – бягане, велосипед, упражнения с тежести, йога, аеробика, пилатес и много още. Съвременните зали предлагат всевъзможни стилове аеробика и индивидуални тренировки. Хубавото е, че изборът от спортове не става по-беден и не изчезва за бременните жени.

Напротив, специализираните часове, както и видео- и снимковия- материал за очакващите бебе жени стават все повече.
Все повече жени научават, че спортуването по време на бременност не само е позволено, но и се препоръчва. Да се надяваме, че тази тенденция ще се запази и положителните й ефекти ще се натрупват. Скорошни изследвания за пореден път показват, че добрата силова и тренировъчна кондиция може действително да предотврати обичайните болки и дискомфорт, свързани с бременността. Но трябва да се има в предвид, че големите промени, които тялото на бременната жена претърпява, я поставят в условия на много висок риск от травми. Докато правите упражненията си или докато вършите ежедневната си работа, трябва много да внимавате за скритите опасности от нараняване. Ако, обаче, тренирате правилно и точно според инструкциите, спортът може да ви предпази от травмиране по време на този период.

Много от бременните смятат, че след като не са спортували нищо преди това, точно сега не е време да започнат. Но всъщност това не е така. Ето някои от ползите, които спортът може да ви донесе в това положение: по-добра стойка и общ вид; по-малък дискомфорт (по-малка болка в гърба и краката, по-малко отичане на крайниците); намаляване на сутрешното гадене, качването на килограми и времето на родилните мъки; подобряване на силата на мускулите, използвани при раждането; подобряване на тонуса на мускулите и здравословното състояние, което предпазва от преносване на плода; подобряване на съня.

Препоръчително е да се консултирате с наблюдаващия лекар при започване или продължаване на определена тренировъчна програма. Трябва да се знае също и че има определени състояния по време на бременността, които са несъвместими със спорта. Не трябва да правите каквито и да е упражнения при следните състояния: високо кръвно налягане, предизвикано от бременността; отлепена плацента; преждевременни контракции; упорито кървене след 12 седмица; преждевременно разширение на шийката на матката (неспособна шийка); забавен растеж на плода; бременност с повече от едно дете; скъсване на мембрани или история от 3 спонтанни аборта или преждевременни раждания.
Ако никое от тези състояния не се отнася за вас и ако наблюдаващият ви лекар е дал съгласието си, то се препоръчва да правите умерени упражнение за около 30 мин. или повече 4 – 5 дни в седмицата. А ако вече тренирате на такова ниво, още по-добре. Но трябва да бъдете внимателни. Всички промени, които се случват с тялото на една бременна жена са неизбежни, но не е нужно те да стават причина за травми. Нужно е да се действа внимателно и правилно със стречинга, подсилващите упражнения и работата върху стойката.

Типичните за бременността болки и травми могат да бъдат избегнати или намалени чрез специални и точно изпълнени тренировки. Например можете да се предпазите от ишиас чрез разтягане на ахилесовото сухожилие и седалищно стягане; отичането на краката може да се намали или избегне чрез разтягане на прасците. Болките и спазмите в хрущялите, свързващи костите на пубиса, могат да се утежнят от упражнения, свързани със стоене на един крак и могат да се облекчат със седалищно стягане или упражнения в мост (на пода, по гръб, с повдигнато седалище и кръст от пода). Трябва да имате предвид, обаче, че след 16 гестационна седмица не се препоръчват упражнения от легнало по гръб положение. Ако вече се объркахте какво може и какво не, моят съвет е или да се запознаете подробно с информацията за спорт по време на бременност или да правите специални упражнения в група или в къщи, като следвате точно инструкциите. Но не се отказвайте от спорта – от него само ще спечелите.

Автор : Поли Василева

6 thoughts on “Гимнастика за бременни

 1. Здравейте,интересувам се къде в Пловдив може да се тренира с Вас?Бременна съм в трети месец и ми се иска да започна да спортувам.

  Reply
  • Здравейте. Съжалявам за късния отговор. Тренировките ще бъдат възстановени от 1 октомври. Отпоскарският сезон малко ни отказа, защото нямаше желаещи. Няма да ви е късно, защото нашия съвет е да се включите след 12 г. с. и разбира се след консултация с наблюдаващия ви лекар.

   Reply
 2. Здравейте, провеждате ли тренировки вече? Бих искала да се включа, ако има такива. Благодаря!

  Reply
  • Да, гимнастиката за бременни се провежда всеки петък от 16.00ч. в Спортен Комплекс Сила. Имате две възможности: 1. Да посещавате пълния курс, който включва подготовка за раждане и отглеждане на бебето ( теория, практика, дихателни упражнения и гимнастика ) и 2. Да посещавате само гимнастика или само теоретичните и практически занятия.

   Reply
 3. Здравейте, все още ли се провеждат тренировките в Пловдив? Как става записването.. Интересуват ме конкретно упражненията.

  Reply
  • Здравейте, Ники
   Да, гимнастиката за бременни се провежда всеки петък от 16.00ч. в Спортен Комплекс Сила. Извинете ме за късния отговор. Не необходимо предварително записване. Минавате през регистратура малко преди 16.00 ч. Носите удобно облекло и маратонки за залата. Може да следите за актуална информация на Kурс за бременни – Комплекс С.И.²Л.А. или на тел.: 0899993043

   Reply

Leave a reply

required

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>