Не случайно, това, което ме провокира най-много да погледнa на коликите от една друга страна, беше информацията, че по света има култури , чиито бебета не страдат от колики. И тези хора , които смятаме за изостанали, всъщност познават и уважават потребностите на новородените много повече от нас.
В миналата публикация, обясних защо бебетата плачат и че човешките бебета се раждат три месеца по- рано. Точно този триместър извън утробата е истинската причина за коликите.

ИСТИНАТА ЗА КОЛИКИТЕ

Всички искаме да отгледаме дете , което да знае какво е уважение. За това някои от всички даващи съвети покрай нас предупреждават, че ако откликваме на бебешкия плач всеки път, взимаме на ръце, люшкаме и даваме да суче ще сложим начало на лоши навици. Но това не е вярно. Не възможно да разглезите бебето през първите четири месеца.
Много е лесно да се почувствате манипулирани, когато бебето ревне всеки път, когато го оставите. Само че ако го оставите да плаче няма да го научите на самостоятелност, нито пък ще го закалите ако го оставите с мръсен памперс. Дисциплината е важна за всеки родител, но не когато става въпрос за новородено. Има си време за всичко. През тези първи месеци е ваше задължение да създавате увереност у бебето към вас и към света.
В това време на технологичен прогрес, сме се поотдалечили от увереността да се вслушваме в природните си инстинкти и ни трябва диагноза и лекарство за всяко неудобство. Така се появява обяснението, че бебето страда от KОЛИКИ. Съществува изобилие от теории, за причините за безкрайния плач, но най-популярните в наше време са: незначителни и значителни стомашни проблеми, недоразвит мозък, темперамент или лош характер, тревожност и неопитност на родителите и т.н.
Ще ги разгледаме, ще разберем защо не са верни и коя е истинската причина за коликите.

В девет от десет случая , родителите на бебета, които страдат от колики са убедени, че изпитват болка. За да разберем какво предизвикват коликите, първо трябва да разберем какво представляват. Учените които анализират бебетата по цял свят са открили 10 характерни черти на страдащите от колики.

1.

През първите 2 седмици от живота бебето е будно съвсем малко . по този начин е предпазено от превъзбуда или от недостатъчно стимулация.

2.

Коликите при недоносените бебета започват 2 седмици след термин, когато могат да прекарват повече време в будно състояние.

3.

Плачът от коликите прилича на плач от болка. Започва и спира внезапно, точно като след убождане от ваксина. Фактът, че този плач спира с кърмене или може да бъде успокоен в колата, доказва че бебетата не ги боли.

4.

Проблемите започват по време или след хранене, гърчат се и сумтят. Това е чувствителност, породена от гастроколичния рефлекс, а той продължава и след 3-я месец , но бебетата вече не го отразяват и чувството за крампи не предизвиква плач.

5.

Бебетата свиват крачета в ембрионална поза, пъшкат, напъват се и се зачервяват, докато изкарат газ или се изакат. Това при някои води до силен плач, който се успокоява от действия , наподобяващи ритъма на утробата.

6.

Коликите са по – силни вечер. В края на деня системите са пренатоварени и най-малкото неразположение може да изкара бебето ви извън равновесие.

7.

Има вероятност коликите да се появят както при първо така и при пето дете. Коликите не зависят от това, колко е опитна майката и ако бебето е чувствително, без добър контрол над състоянието, то плаче винаги когато не го носят на ръце.

8.

Плачът затихва след люшкане, гушкане, шъткане, возене в кола, което е твърдо доказателство, че коликите се влияят от имитацията на утробата и след третия месец от тях вече няма нужда.

9.

Бебетата са здрави и щастливи между пристъпите на плач.

10.

В много култури по света, бебетата не страдат от колики. Жените в тези общества гушкат бебетата си почти по 24 часа , хранят ги често и непрекъснато ги люшкат и подрусват. В продължение на няколко месеца тези майки осигуряват на бебетата си почти непрекъснато усещане в условията на утробата.

Нито една от следващите теории за колики, които са ни известни, не обяснява и десетте характерни черти на плачещите бебета.

Стомашните проблеми предизвикват ли колики ?

Родителите , които смятат че коликите се причиняват от газове имат два много мощни поддръжници – бабите и лекарите. Поколения наред , майките са съветвани да избягват храни , които причиняват газове, да ги оригват , да ги поят с чайове. Лекарите пък съветват на изкуствено хранените бебета да се сменя адаптираното мляко и да се дават капки семетикон и т. н. но това не е вярно, защото на сравнителна ренгенова снимка се вижда ясно , че ревливите новородени имат точно толкова газове , колкото и спокойните.
Някои бебета започват да сумтят и да се гърчат по време на хранене или след хранене. Червата къркорят и прилича на лошо храносмилане. Само че това е чувствителност към най-обикновен гастроколичен рефлекс. Това е начина, по който стомахът казва на червата , че е време да направят място за новата порция. Повечето бебета не осъзнават, кога се задейства този рефлекс, но други усещат леки спазми след обилната порция мляко или когато надвечер са изморени. Тези деца изглеждат , че изпитват ужасна болка и плачат защото са свръхчувствителни към това необикновено усещане.
Други родители се притесняват, че запекът е причина за коликите. Той предполага твърди изхождания , а в памперса обикновено намирате каша. Когато се опитват да се изходят повечето бебета пъшкат, гърчат се и преживяват голяма драма. За да се изходят те трябва едновременно да стегнат коремната мускулатура и да отпуснат ануса и да изкарат акито. Това е трудна задача – бебетата стягат и двете. Съчетайте това предизвикателство с легнала поза по гръб и ще разберете защо акането изглежда все едно изпитват болка и е толкова сложна работа.
Тоест всичко, което до сега обясняваше коликите е естествено преживяване както за неспокойните , така и за спокойните бебоци, а и продължава да се случва и след третия месец.

А значителните стомашни проблеми?

Много е нисък процента на бебетата на планетата имат значителни стомашни проблеми: алергии, киселинен рефлукс, запек и др. Но е факт, че много малко от тези бебета, с доказани проблеми плачат неистово. Така че и това не е истина за коликите.

Дали тревожната майка не е причина за коликите?

Всяка майка, която е изпитвала тревоги около раждането, се пита дали нейното безпокойство не се отразява на бебето. Раждането води със себе си , чудесни преживявания, но и тежка отговорност и рядко има родители, които не изпитват тревоги и съмнения. Нервните майки прескачат от един метод за успокояване към друг, а така е възможно да разстройват още повече бебето. Но майката е тревожна от първия ден, а коликите започват около 20 ден. Те могат да поразят както първото така и петото бебе, когато майката вече е опитна. Ако проучите внимателно теорията за майчиното безпокойство става ясно, че това не може да бъде причината за ежедневния плач на милиони бебета.

Да не би трудният характер да причинява колики?

Ако приемем , че темперамента на бебето е причина за коликите, то защо тогава коликите приключват след 3 мес. Темперамента е даденост и е за цял живот, просто бебето се развива и придобива умения, които му позволяват да се контролира.

Да не би незрелият мозък е причина за коликите?

Докато следват медицина, лекарите научават , че бебешките колики представляват стомашно чревни проблеми. Скоро тази теория била отречена от откриването на нови факти за нервната система на бебетата и че незрелият мозък е свръх стимулиран от новите впечатления. Тази теория е много популярна , но не обяснява цялата истина за неутешимия плач. Бебето се ражда незряло, с няколко незаменими средства за оцеляване и те са: контрол над животоспасяващите системи, рефлекси, ограничен контрол върху мускулите и сетивата и контрол над състоянието. От всички тези способности най-важен е последния. Именно този контрол е определящ дали бебето ще има колики или не.

Милиони бебета НЕ плачат заради газове, киселинен рефлукс, притеснения на майката, лош характер или липса на зрялост. Единствено липсващият четвърти триместър обяснява истинската причина за коликите и всички техни особености. А методите, които имитират утробата задействат успокояващия рефлекс при всички новородени.

Винаги когато си мислите че бебето ви има колики се сещайте, че ако това е истинска коремна болка , тя няма да мине ако го повозите в кола или го гушнете и люлеете. Сещайте се също и че по света има култури, чиито бебета не страдат от колики.
Повечето родители, които оставят бебетата си плачат, докато се изтощят го правят единствено от отчаяние и преумора. Това напълно противоречи на родителския инстинкт. Всъщност , точно непостоянството – понякога да откликвате на плача, понякога – не, ли е това което искате бебето да научи от вас? Всички експерти са съгласни , че децата се проявяват най – добре когато сме постоянни в отношението си към тях. Знаете колко сте разочаровани, когато понякога успявате да успокоите бебето, а следващия път не ви се получава. Точно така се чувства и то, когато сутрешният плач му осигурява прегръдка и топло мляко , а в късния след обед никой не му обръща внимание. Да подхранвате доверието на детето е сред най великите права и задължения на всеки родител. Когато го гушкате с много обич и му давате да суче , вие му казвате „ Не се тревожи , ще бъда до теб, винаги когато имаш нужда от мен“ .
Моля ценете и уважавайте много тези първи месеци. По късно ще имате достатъчно време , за да го възпитавате и учите , но сега е времето за гушкане. Наслаждавайте се на това време, защото е много кратко.

Понякога обаче, гушкането, люшкането и повиването не работят и не успокояват бебетата с колики и истината е , че родителите от нашата култура рядко са научени как да извършват правилно тези дейности. Във следващите броеве ще разгледаме тези техники подробно, а ако имате спешна нужда от тях: знаете как да ме намерите :)

Запиши час

Запиши най – задълбочената домашна или онлайн консултация за грижа и отглеждане на новороденото ви бебе.

Какво представлява?
Бебешки колики – домашно посещение

Информацията е от програмата „Най – щастливото бебе“ , др. Харви Карп

Leave a reply

required

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>