Раждането на първия ми син

Разочарованието ме срещна с Ели и се превърна в надежда. Загубила доверие в искрената загриженост на доктори и лекарски персонал, разочарована от отношението на обществото към кърмещите майки, потресена от невежеството на болшинството бременни – неуки, предоверяващи се и клети след кошмарните си раждания, трябваше да намеря решение за себе си.

Бях бременна и се страхувах вълната секциофили акушер-гинеколози да не залее и мен. В приятелския ми кръг имаше няколко жени, които „родиха“ секцио по собствена предпочитание или защото в последния момент преди раждането, някой специалист ги беше наплашил и убедил да се откажат от искреното си желание да родят естествено. В такива случаи винаги търсете второ, дори трето мнение, защото професионалистите се различават освен по риторичните, така и по лекарските си умения.
Аз имах щастието да се радвам на лека бременност и естествено раждане. До последно акушерката ме примамваше с епидурална упойка, а аз и се скарах, че вместо да ме укоражава, тя ме примамва с бонбончета. Апропо – епидурални упойки и вливки окситоцин – обезателно разпитайте Ели за това, как въздействат, какви са рисковете и минусите на тези „помощни“ средства. Нека Ви разкаже и за „разновидностите“ естествени раждания, защото когато Ви спукат преждевременно мехура, вливат окситоцин, защото не искат да чакат или им е писнало да виете от болка при контракциите и Ви предложат епидурална упойка, плода излиза по естествен път, но малко „насилствено“.

Аз държах да родя сина си по възможно най-естествения начин, медицинските показатели бяха добри, имах вътрешната увереност, че ще се справя и ще изртърпя всичката болка и стрес (понеже ми беше за първи път) и ще устоя на всеки доктор и акушерка, които по протокол (или някаква мода в съвременния начин на израждане) ме подтикват към нещо, което не искам, и слава Богу, всичко мина чудесно. Без окситоцин, без упойки, без абсолютно никакви допълнителни манипулации родих за около три часа и се разминах само с един шев. Синът ми беше в абсолютна кондиция, както и аз, държах го на гърдите си час и половина след раждането, което беше толкова вълнуващ момент. Кърменето започна естествено. В родилното беше и денем и нощем при мен. Въпреки, че можех да го оставям в детска стая за през нощта, имах опасенията, че биха му дали изкуствено мляко за нощните хранения, вместо да ми го донесат да го накърмя (по-лесно им е). В крайна сметка се получи точно както си пожелах, всичко мина чудесно.

Имам най-красиви спомени от бременността и много приятни от раждането. С удоволствие бих родила отново. Пожелавам всеки му така! Но всичко това се получи благодарение на високата информираност. Имах щастието да се запозная с Ели, да получа нейните напътствия, препоръки, увереност и спокойствие за това какво е естествено раждане, какво трябва да правя, от какво да се пазя, с кое да се съгласявам, с кое – не, как да кърмя, как да успокоявам детето си, как да го захраня, към кой специалист да се обърна.

Курсовете, които провежда Ели за мамите – подготовка за раждане, първи грижи за новороденото, кърменето на бебето, успокояването и отношението Ви към него в критични моменти бяха най-ценните и най-работещите съвети, които съм получавала в тази насока и благодарение на тах аз успях и съм толкова доволна.

Изключително съм благодарна на Ели и за това, че по време на раждането беше с мен. Тя е незаменима. Нито майка ми, нито съпругът ми биха могли да ми бъдат така полезни в такъв момент. Ествствено, ако бащата настоява да присъства на ражданео на собственото му дете, не е редно да му се отказва, но от гледна точка на родилката, присъствието на компетентен и истински загрижен за нея човек там, сред всичкия непознат персонал е невероятна подкрепа. Ели пристигна и започна да ми прави специални масажи, благоприятствщи родилния процес, напътстваше ме в дихателните техники и пози за облекчаване на болките по време на контракциите. Така всичко мина по-леко сякаш. Но най-вече моралната подкрепа, спокойствието и увереността, която ми вдъхваше бяха много ценни за мен.
Ели е безценен съветник. Има опит с естествените раждания и на нея самата като майка, но и като придружител на естествени раждания. Познава персонала в пловдивските родилни отделения, подходите на различните акушер-гинеколози и ако се чудите, кой да изберете, било то за консултация, за морфология или за самото раждане, може да се посъветвате с нея. Аз лично направих избора си за екип за раждането благодарение на нейние препоръки и съм много доволна. Д-р Топалова, която предпочетох, имаше както компетентно, така изключително човешко, загрижено и топло отношение към мен. Прояви разбиране и уважение към моите желания, кото породи и моето доверие в нея. Това, че Ели беше придружавала няколко родилки при тази докторка беше също добра предпоставка за стикован екип.

След това толкова съкровенно преживяване – раждането на сина ми, на което Ели ме подкрепяше, тя ми стана и остана изключително близка и ценна за мен. Препоръчвам Ви най-искрено практическите обученията за раждане и отглеждане на бебето, които Ели организира!

Leave a reply

required

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>