Статията е публикувана в списание “Майчинство”, 10 съвета за родители на новородено

Наръчник за оцеляване на млади родители

Наръчника е създаден от др.Харви Карп, по програмата „Най-щастливото бебе“ и преведен със съдействието на Сдружение “Бебе и дете”

10 съвета за родители на новородено

Най-важната задача на родителите е да обичат бебето си до полуда. Но следващите най- важни задачи са: да хранят успешно бебето и да могат да го успокоят когато то плаче.

Родителите, които се затрудняват, с която и да е от тези две задачи се чувстват разстроени и отчаяни. Много родители са шокирани да открият, че плача на тяхното бебе е най-голямото им предизвикателство. След първите седмици на живота си, всяко 5-то бебе плаче часове наред всеки ден … без видима причина. В „Най-щастливото дете”, д-р Харви Карп учи родителите, че е лесно да се успокояват плачещите бебета и доказва, че цялата идея за коликите е просто един от многото митове, които новите родители научават за бебетата.

Тази неопитност ни води до това да разчитаме на съветите на книги, на приятели и интернет, но какво ако информацията, която ни дадат е грешна?
Всички млади родители знаят, че ако поискат съвет от 5 човека, ще получат 10 различни мнения.
Е не, че сте ни ги искали, но и ние да дадем нашите 10 съвета ☹

Те ще ви помогнат да запазите здрав разум, да оцелеете и да издържите на предизвикателствата през първите месеци от живота на вашето бебе.

1.

Вярвайте си:
Вярвайте на своите чувства и се отпуснете. В този момент нуждите на вашето бебе се свеждат до мляко и подхранваща любов . Повечето родители се чувстват ту като професионалисти от първодивизионната лига, ту като нелепи новобранци, но не забравяйте, че новата майка обикновено на шесто чувство знае кое е най – правилното решение. Вие сте част от непрекъснатата верига на успешни родители, започнала в началото на времето!

2.

Намалете очакванията си!
Много двойки, които очакват дете, никога не са докосвали новородено, но въпреки това, очакват да знаят какво да правят. Друга, малко споменавана истина, относно ставането на родител е това, че новите майки и татковци, поради една или друга причина не се чувстват поразени на мига и влюбването в бебето може да отнеме малко време. Хормоналният ви коктейл може да се е разбъркал не по рецепта. Липсата на сън и изтощението влошават десетократно ясното мислене и разсеяността ви.
Така, че бъдете търпеливи и мили към себе си.

3.

Приемете всяка помощ, която можете да получите!
Никога в историята не се е очаквало от една майка и един баща да се грижат за детето си изцяло сами. Не се правете на героини, поискайте помощ и не се чувствайте виновни за това. Облегнете се на тези, които ви помагат и се грижете за себе си – ще им се отплатите по – късно.


4.

Изяснете си приоритетите:
Да си почина или да „измия чиниите“? Не се опитвайте да правите твърде много и не забравяйте да си почивате. Умората може да ви накара да се чувствате депресирани, да ви направи раздразнителни и да изкриви възгедите ви за света. Ако не намерите помощ не се притеснявайте – ще се справите, стига да подредите преоритетите си.
Не канете гости, които не готвят не чистят и само отнемат ценното ви време. Добре дошли са доброволци , които са здрави и готови да помагат. Ще дойде време , когато ще вършите всичко сама.
Затова, моля поспете, вземете си вана или излезте с приятелка, за да проветрите главата си за час, когато майка ви дойде. Спете винаги , когато можете – Важно е да си почините.


5.

Бъдете гъвкави:
Трябва да можете да признаете на себе си , когато нещата не вървят по план.
Ако сте от хората, които сте добре организирани, точни с безупречно чиста и подредена къща, може да се окаже , че тази гъвкавост изисква практика и дълбоко дишане. Приемайте нещата с чувство за хумор.
Изхвърлете списъка с задължения за няколко месеца и приемете , че часовникът на стената е за украса. За известно време денят и нощта ще се слеят.

6.

Опознай себе си: Как се чувствате, когато бебето плаче?
Писъците на бебето може да предизвикат потоп от чувства на безпокойство. Внезапно може да си спомните отдавнашни гласове на гняв, критики и подигравки. Умората и стресът могат да измамят чувствата ви, превръщайки невинния плач в болезнено нападение. Това е нормално. Споделете чувствата си с някой, който е загрижен за вас. Обсъждането на болките от миналото ще ви помогне да видите колко далече са невинните викове на бебето от тези стари преживявания.

7.

Не люлейте люлката твърде силно
Звукът на плачещо бебе задейства сигнал за „опасност“ в главата ви.
Понякога този плач може да накара дори любящия родител да прекрачи границата към насилие, особено когато това се съчетава с умора, депресия, финансов стрес, хормонален хаос, семеен конфликт и семейна история на насилие. Когато сте близо до точката на пречупване, обърнете за помощ. Поговорете с приятел, роднина или се обадете на горещата линия във вашия град (тел.: 112)

8.

Запазете чувството си за хумор
Не искате да допускате грешки, но ще го правите. Запомнете: съвършенството съществува само в речника. Така че, забравете достойнството, забравете организацията, бъдете внимателни със себе си и се смейте.
Посмейте се на косата си, на бебето, на обърнатия ви наопаки дом. Това оправя настроението и намалява стреса.

9.

Грижете се за половинката си ( той / тя може да ви е от полза някой ден )
Грижите за новороденото бебе са изискващи толкова много усилия, че съвсем лесно единият родител може да започне да си мисли , че той/тя дава 110 % от силите си ( обикновено това е вярно ), а партньорът дава само 75% (обикновено това е не вярно ). Грижите за бебето са само половината от работата ви, другата половина е да давате един на друг нежни любящи грижи. Татковците трябва да обожават половинката си, а майките трябва да ги поддържат и ласкаят. Давайте си един на друг време за отпускане и избягвайте острите критики.

10.

Не пренебрегвайте неканената гостенка – депресията
Някои майки изпитват нещастни чувства през седмиците след раждането. Причините може да са от различен характер. Ако станете плачливи, тревожни или изтощени и въпреки това, да не можете да заспите – потърсете помощ!

Надявам се тези съвети да ви помогнат да се насладите на дните с новороденото и да се превърнат в хубав спомен. Надявам се да ги прочетат различни хора , а те да разкажат на други хора.

Статията е публикувана в списание “Майчинство”, 10 съвета за родители на новородено ,
издадено от www.deteto.info

Източници

www.bebe-dete.com

Leave a reply

required

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>