Отварям една голяма тема, която ми е любима: За спортуването по време на бременност и възстановяването след раждане. Не знам защо, но у нас е прието бременните жени да не правят никакви физически упражнения и ако има някакво движение , то да е най-много ходене пеша. Този период се свързва с време, в което да се наядем и належим. Може би за това голяма вина имат някои от наблюдаващите лекари, които често се презастраховат и не насърчават здравите си бременни пациентки да спортуват. Е мили дами, ако няма фактори, които да нарушават нормалното протичане на бременността е добре да се погрижите за тялото  си и да се подготвите физически.

Защо гимнастика?

Защото трябва да се подготвите физически за раждането и маратона, който ви очаква след това. Обездвижването по време на бременността се отразява с увеличаване на неразположенията-болки в гърба, отоци и схващания на мускулите, безсъние и др. Затова не се оставяйте на блазнещите мисли за дни, прекарани на дивана или в леглото.

Какво представлява ?

Укрепване на гърба и кръста. Раздвижване и тонизиране на всички мускули без излишно натоварване.  Ниско интензивна тренировка с родилна топка и работа с тежести .  Нови познанства и приятни разговори.

Кога да започнем?

Курсът няма определена продължителност и последователност – всеки спортува колкото и докогато има желание и му харесва.

Въпреки трудностите и липсата на всякакъв интерес,вече 8 години ние организираме с Поли от Ева Спорт Гимнастика за бременни. Имало е месеци, с групи по 7-8 жени, но има и месеци, в които никой не идва или идва по една жена, или две. Ако това беше някоя от другите дисциплина , на който и да е спортен клуб, щеше да бъде премахната като неефективна. Ние обаче вярваме в полезността на тази гимнастика и продължаваме да я правим.

Според учени на Монреалския университет в Канада , ако бременната жена прави минимум 20 минути  упражнения три пъти в седмицата , това ще доведе до по-ускорено развитие на мозъка на бебето, което след това може да окаже влияние върху целия му живот. Резултатите от проведеното изследване са били представени на конгрес  по неврология в Сан Диего , САЩ. Това е първото изследване върху хора, което обективно оценява влиянието на физическите упражнения  върху развитието на плода.

Все повече учени споделят мнението, че по-застоялият  начин на живот на бременните повишава риска от усложнения. Умерената физическа активност е условие за по – комфортно протичане на бременността, намаляване риска от раждане на дете с наднормено тегло и бързо следродово възстановяване. Стабилното физическо състояние спомага и за добро самочувствие и по-безболезнено естествено раждане, уверяват и американски специалисти.

Освен горепосочените любопитни изводи, важен факт е, че колкото по-активна е бъдещата майка, толкова по-бързо и лесно ще влезе в добра форма след раждане.

Още , когато планираме бременност, една и съща мисъл ни вълнува. Всяка жена се притеснява какво ще се случи с тялото ѝ  и дали ще успее да се справи с натрупаните излишни килограми. Обещава си , че след като роди ще направи нещо за себе си, ще отделя време  и ще спортува. За съжаление, обаче, много малко от нас успяват.  От много време искаме да стартираме възстановителна гимнастика за майки, заедно с техните бебета. Така отпада сложната организация кой ще гледа бебето, кога ще се храни и дали точно по това време ще се включим в обявените часове за тренировка. Сега вече разполагаме със зала, в която няма други хора и това може да се случи без притеснения за вашите бебета.

Понеже започваме сега, докато научат повече хора , тренировките ще бъдат след предварително записване.

Елена Стоянова – 0899993043

  

Leave a reply

required

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>