Щеше да е хубаво бебетата да се раждат с рефлекс за смях, вместо за плач. :) Да, обаче да се смееш е трудно. Плачът изисква по-малко координация и представлява продължителен звук на всеки дъх. Смехът от своя страна е серия от бързи къси звуци, които бебето научава по късно.
Нито една двойка не мисли, че бебето им ще се окаже ревливо. Проблемите започват с това, че очакванията им как ще изглеждат новородените и как ще се държат изключително се различават от истинското им поведение по природа. Много организации, клиники специалисти предлагат обучения за раждане и подкрепа и помощ при проблемите с бебешкото хранене, но за разплаканите бебета има много малко. Ще ви разкажа какви са основните причини за поведението на новородените.
Когато бебето ви се роди всички очакват първия плач и той означава, че бебето е здраво, но след 2-3 седмици е последното нещо което искате да чуете. Всички бебета плачат, но някои плачат много, а повечето родители нямат ни най-малка представа как да ги успокоят. На помощ идват откритията на др. Харви Карп, които са изключително простички:
Първо, човешките бебета се раждат три месеца по-рано и второ, за да не плачат трябва да задействаме успокояващия рефлекс.
Др. Карп успешно съчетава древната мъдрост и изследванията на съвременната медицина. Обяснява, че новородените в култури , които ние смятаме за примитивни, не страдат от колики и по този въпрос, с успокояването на бебетата, май ние се оказваме изостанали. :) . Нашите представи за бебешкия плач са изградени на погрешни схващания векове наред и не е ясно кога сме поели в грешна посока.
Има съществени различия в мозъка на новородените и този на тримесечните бебета. п Публикация от 1977г. на др. Пармали младши гласи, че има съществени различия в мозъка на новородените и този на тримесечните бебета. Бебешкият мозък претърпява изключително развитие през първите месеци и от нещо, което прилича на ембрион, бебето се превръща в усмихнато социално човече. Поради неговото нарастване, нараства и обема на главата. Ако мозъкът дочака пълното си развитие, бебешката глава няма да може да премине през вагиналния канал. Затова бебето се ражда три месеца по-рано. Този период наричаме липсващия 4-ти триместър и той в голяма степен е виновника за поведението на вашето новородено. През това време то се нуждае от тип кенгуру грижа, която наподобява пренаталния период. Статистиката показва, че едно на пет бебета е неспокойно без видима причина. Може да смятате , че сте направили всичко – бебо е нахранен, сменен, гушкан с обич часове наред, а не спира и не спира да пищи. Проблемите започват, когато нищо не помага. Идва момент , когато сте изтощени до смърт, а неспокойното бебе ви къса сърцето и това съсипва цялата ви увереност.
Обзети от безсилие, родителите често се обръщат за помощ към лекарите, а те от своя страна няма какво да направят, защото бебето е здраво физически. Изпращат ви със съчувствие и съвет: „период е, ще мине“, или дават съвети за режим на хранене, съвети за внимание: „ ще разглезите бебето“ или в най-честия случай ви изпращат с рецепта за капки за колики, които обикновено са за ваше лично успокоение.
А от това няма смисъл. Разплаканите бебета могат да бъдат успокоявани и то за минути. Това се случва, когато имитирате утробата, а тя има пет характерни особености: повиване, поставяне, люлеене, шум и сучене. Но за това в следващите броеве.
Да се върнем на липсващия 4-ти триместър. В началото на живота си бебето няма ни най-малка представа, че така ви изпраща послание. Просто издава звук , когато е в опасност ( глад, мокро, студ, превъзбуда ). След 4-6 месеца ще е изработило цял език от крясъци, викове и гукане , за да ви спечели вниманието, но не и сега. Човешкото бебе се ражда чувствително недоносено със много малък набор от рефлекси, които основно поддържат жизнените му функции, ограничен контрол над мускулите и сетивата и контрол над състоянието. Плачът е един от тези рефлекси – привлича внимание, а от контролът над състоянието зависи дали бебето ви ще плаче много или ще е спокойно. Това е способността на бебето, когато е превъзбудено, да успее да се изключи и да заспи. Ако вашето бебе не го умее, може да се разплаче от нещо незначително, като оригване или къркорене на червата, а след това така да се отплесне, че да зацикли и да загуби всякакъв контрол.
Никога не забравяйте, че когато бебето плаче продължително, отделя стресови хормони. За тях има вече направени много изследвания, които доказват непоправимото им въздействие върху психическото и физическото здраве на човешкия индивид. Стресът е токсичен и последствията са след години.
За това мили мами, татковци и всякакви помощници на плачещи новородени, не стойте до красивото бебешко легло, чудейки се дали да го вземете на ръце – през първите месеци не можете да го разглезите. То трябва да бъде сигурно , че ще отидете при него всеки път когато се разплаче. Това развива доверието му към вас.
Как се чувствате, когато бебето плаче?
Имате специални инстинкти, които карат не само мозъкът ви да реагира , а и тялото. Писъците на бебето карат нервната ви система да реагира, сърцето бие учестено, кръвното налягане се покачва, дланите ви се потят , а стомахът се свива. Не само плачът , но видът на бебето ви кара да му помогнете. Сгърчено личице, свити юмручета и крачета, досущ наподобяващи болка, кара всяка клетка изпълнена с обич да успокои плачещото бебе. Този мощен импулс не ви дава да стоите бездейни до вратата. Не упорствайте срещу природата си, покажете, на това ново човече, че светът е добър.
Когато сте направили всичко и бебето не спира да пищи, имате нужда от отговор и решение, както за всичко в развития ни технологичен свят. Най-често то гласи, че бебето има КОЛИКИ?
Истината за коликите ще ви разкажа следващия път.

Материалът е написан по откъси от книгата “Най-щастливото бебе” на др. Харви Карп

Leave a reply

required

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>